Vad är ditt nyårslöfte för att skapa en mer inkluderande idrott?

”Jag lovar att säga något uppmuntrande eller positivt till en träningskompis eller tränare varje träning, tränar jag ensam kan jag alltid säga det till mig själv. Positiv feedback hjälper till för att skapa en trevlig miljö på träningarna och att få alla att känna sig välkomna.”

Vilken förändring behöver ske för att kvinnor skall kunna verka på samma villkor inom idrotten?

”Median har en stor roll i att förbättra jämställdheten inom idrott. Ju mer synlighet idrottande kvinnor får, desto större chanser har de att få bl.a. sponsorpengar. Jag tittar lika gärna på både kvinnornas och männens idrott.

När någon argumenterar om att kvinnlig idrott inte intresserar någon, så har de fel. Att kvinnorna har färre tittare beror inte på att ingen är intresserad, utan på att ingen vet om det. Det är svårt att vara intresserad av något som man inte ser.

Det är också viktigt att flickor får förebilder. Desto mera idrottande kvinnor syns och hörs, desto mera flickor blir intresserade av att själv prova på hur långt de kan komma inom idrott.

Modern femkamp är historiskt sett en mycket maskulin sport och det var först år 2000 som kvinnor fick första gången delta i OS i modern femkamp. I dagsläget är sporten ändå mycket jämställd och jag upplever att jag har helt samma möjligheter som alla femkampande män. Våra tävlingar hålls alltid samtidigt på samma ställe, vi har lika stora prispengar, alla sträckor är lika långa och det internationella förbundet uppskattar båda könen lika mycket.

Jag hoppas alla grenar skulle ha samma modell. Jag tycker det skulle vara speciellt viktigt att ha samma prispengar och ordna alla stora mästerskap på samma ort samtidigt. Då skulle det inte heller framstå behov av att prata om t.ex. kvinnornas VM i fotboll. Det är idrott som är det viktiga!”

Bild: Jan Bade