“På samma linje” organiserade tillsammans med Solidaarisuus, Ekvalita , projektet Rött kort mot rasism och MuSan Salama paneldiskussionen #Lockerroomtalk under Finlandsarenan i Björneborg. Panelen bestod av personer  med gedigen erfarenhet och kunskap av sport och jämställdhetsfrågor: Mattias Gestranius / Veikkausligans domare, Simon Suoranta / TPS-spelare, Ilari Äijälä / ledare för projektet Rött kort mot rasism och tidigare spelare vid Veikkausliga, Filip Saxén / sportchef vid Hufvudstadsbladet, Mikko Heikkilä / Musan Salamas juniortränare, Jouni Myllymaa / Pori Ässäts A-lagstränare för unga, Janne Salakka / ordförande för Män rf. samt Thomas Blomqvist /Nordiskt samarbete- och jämställdhetsminister. Som moderator för paneldiskussionen fungerade Kaj Kunnas

Och jo, det var faktiskt en “all white male panel”, något som ifrågasattes och kritiserades både på plats och även senare på social media. Men det var ett medvetet val av organisatörerna – meningen var att just den grupp människor som representerar dem som besitter den största makten inom idrotten, och i samhället för övrigt, skulle vara samlade och diskutera jämställdhet och fenomenet “Locker room talk”. Evenemanget drog närmare 200 åhörare, vilket var ordentligt mer än vad vi vågat hoppas på, men talar definitivt om att temat är högst aktuellt. Otroligt glädjande var det också att se att salen var ungefär fifty-fifty fylld av män och kvinnor. Det är nämligen inte helt vanligt att det är så på evenemang där jämställdhet diskuteras.

Men nu var det då alltså endast män som diskuterade jämställdhet och Locker room talk. Och alla närvarande lyssnade. De som satt i panelen delade med sig av konkreta exempel från sitt eget liv och en del av det vi hörde var riktigt hemskt. Långt ifrån en jämställd och inkluderande idrott. De som hade erfarenhet av idrottsfältet och lagsporter kunde bekräfta att jargongen i omklädningsrummen, spelplanerna eller läktarna definitivt inte alltid är rumsren och respektfull. Men det har blivit bättre, det var mycket värre förr tyckte alla i panelen. Så vi går mot rätt håll, men framme är vi dock inte ännu utan det finns mycket kvar att göra. 

Locker room talk syftar på machokulturen som försiggår i omklädningsrummen, en kultur där många unga killar lär sig använda ett sexistiskt, rasistiskt och homofobiskt språk. För många kan detta vara stället där man växer upp och blir man, det ställe där ens främsta rollmodeller och förebilder finns. Det man lär sig i omklädningsrummet kan forma en för livet och påverkar en säkert också utanför idrottsarenorna. Därför spelar det roll, vem det pratas om och hur det pratas i omklädningsrummet, på planen, på läktarna och vid klubbarnas mötesbord. För att vi skall komma snabbare i mål och få en hälsosammare diskussionskultur och jargong in i omklädningsrummen och idrottsarenorna krävs det att de, som har makten och är rollmodeller, visar vägen. Att just de visar hur man talar och agerar respektfullt mot alla, och säger ifrån då någon inte gör det.

Skribent: Anne Ahlefelt, projektledare för På samma linje