Vi möjliggör möten för systerskap. Vi inleder med en pilotgrupp där ett begränsat antal systerpar får testa metoden. Metoden för systerskapet görs med inspiration från Tjejzonen i Sverige.

Vad innebär systerskapet? 

I en systerrelation stöttar en storasyster en och samma lillasyster regelbundet under överenskommen tid (6-12 månader) antingen via fysiska träffar eller över nätet.

– fysiska träffar 2 timmar/varannan vecka
– online 1 timme/vecka

En storasyster engagerar sig frivilligt som en lyssnande medmänniska, avger ett tystnadslöfte och har ingen anmälningsplikt. En lillasyster är yngre och önskar ha någon att prata med. Systerskapet är avgiftsfritt för både storasystern och lillasystern.

Vem kan bli storasyster?

Ingen specifik utbildning behövs, viljan att finnas till för en lillasyster är i fokus. Du kan bli en storasyster om du:

 • är en kvinna över 25 år som vill lyssna, stötta och peppa
  • vill vara en positiv förebild för tjejer och unga kvinnor
  • har en vilja att själv utvecklas som person
  • kan avsätta cirka fem timmar i månaden åt ditt volontäruppdrag
  • har avlagt volontärutbildningen i Storasystermetoden som På samma linje arrangerar

Nästa volontärutbildning hålls 1.2.2020 i Vasa. Anmäl dig senast söndagen den 26.1.2020 till Sonja på [email protected] . Om den inplanerade utbildningsdagen inte passar dig men intresse för deltagande finns, hör av dig ändå så skräddarsyr vi en lösning. 

Att verka som storasyster är en möjlighet att vara ett värdefullt stöd för unga tjejer genom livets berg- och dalbana.

Vem kan bli lillasyster?

En lillasyster styr själv vad hon vill prata om – inget är för stort eller för litet. Det kan till exempel vara om du är orolig för något såsom familj, vänner, skola, sex, känner dig stressad eller bara är ensam i dina funderingar. Du kan bli en lillasyster om du:

 • identifierar dig som tjej 
 • är mellan 13-20 år 
 • önskar ha någon som lyssnar 

Min storasyster får mig att må mycket bättre, trodde aldrig någon skulle ta mig på allvar och lyssna på vad jag vill säga

För mer information

Sonja Rodén

Projektkoordinator

+358 50 468 2730
[email protected]