Drömmarnas motionsdag ordnades än en gång den 10:e maj. Det är fråga om en nationell pop-up dag där vem som helst kan vara med och ordna ett program som inspirerar till att människor rör på sig och provar på olika motionsformer. Tröskeln för att ordna program och att delta är mycket låg och den övergripande tanken är att alla sätt att röra sig är bra! Så tycker också vi inom projektet På samma linje och vi vill vara med och sporra alla till att motionera och röra på sig tillsammans.

Idrott och motion skall inte bara ha att göra med prestation och hård träning – det skall framför allt vara roligt och finnas med i vardagen på olika sätt hos oss alla. Då mår vi möjligast bra. Och då vi dessutom gör det tillsammans andra, så blir det ju bara bättre. Det här ville vi uppmärksamma och lyfta fram under Drömmarnas motionsdag och bestämde oss för att anmäla med två evenemang som vi ordnade fredagen 10.5. Ett i Helsingfors och ett i Vasa. Och för att få rörelse och motion med i vardagen valde vi att ordna pausgymnastik i samband med kaffe och lunch pausen. Lätt som en plätt och ack så hälsosamt.

De vuxna i Finland, ja i hela Europa faktiskt, använder största delen av sin dag till att vara stilla och dessutom till mesta dels sittandes. Enligt en europeisk studie sitten de vuxna i medeltal 5-6 timmar om dagen, en femtedel sitter upp till 7,5 timmar per dag. Detta har en negativ inverkan på vårt välmående och har ett samband med uppkomsten av olika långtidssjukdomar.

Så upp och hoppa! Eller stretcha, promenera, rotera eller vad än du vill. Bara du rör på dig med jämna mellanrum längs med dagen. Och ett ypperligt sätt att göra detta är att ta med lite rörelse och motion på kaffe eller te pausen. Det har jag börjat göra med hjälp av min kollega Tarjas 10-minuters motionspass, ibland hela passet i ett kör och ibland lite uppdelat längs med dagen. 

10-minuters motionspass

Låt oss ha drömmarnas motionsdag varje dag – eller åtminstone lite motion i varje dag!

Hälsningar, Anne Ahlefelt Projektledare för På samma linje