Vad gör du när du inte är i skolan eller på jobbet? Idrott är en vanlig hobby, eller ett fritidsintresse, man kan ha på sin lediga tid. Idrott är fysisk aktivitet man utövar för att ha roligt och må bra. Det kan vara träning, lek, uppvisning eller tävling. 

Det finns många fördelar med att idrotta, framför allt ger idrott bättre välmående. Men visste du att genom idrott kan du också få;

  • förbättrad fysisk hälsa

  • bättre självförtroende

  • mindre stress

  • bättre betyg i skolan

  • nya vänner?

De som är nya i landet och är aktiva inom en idrottsförening har sagt sig idrotta tillsammans med andra för att ha roligt, hitta nya vänner och få använda språket som man håller på att lära sig. Idrotten har ett gemensamt språk, en boll studsar lika bra på svenska som på serbiska och ett längdhopp är lika långt på swahili som på svenska. Så småningom får man lära sig ord som används i idrotten. Du kan idrotta på olika sätt, för att veta vad du tycker om kan du ofta prova gratis några gånger i idrottsföreningen innan du bestämmer dig för vad du vill göra oftare. 

Vad är en förening?

En förening är en organiserad grupp människor med gemensamt intresse. Föreningar har medlemmar och ordnar aktiviteter. Alla kan vara med i en förening. I Norden är det vanligt att delta i en förening om man vill göra en aktivitet tillsammans med andra. I en idrottsförening utövar man idrott tillsammans. 

Läs mera om hur idrottsföreningar fungerar här: Idrott inkluderar

Känner du till betydelsen av dessa ord? 

Hobby = Något du gärna gör då du är ledig från skola eller arbete, det vill säga på din fritid. Hobby kan också kallas fritidsintresse. 

Medlem = Person som betalat medlemsavgift är medlem i den förening som medlemsavgiften betalats för. Medlemmen förväntas följa föreningens regler och tidtabeller.

Talko = Där flera personer tillsammans och frivilligt hjälper till med saker utan lön. Det kan till exempel vara att lägga upp ett tält. 

Träning = Aktivitet för att bli snabbare eller duktigare på något. Man kan träna tillsammans eller ensam. Träning betyder också att laget utövar idrotten tillsammans, till exempel “vi har träning på söndag”. 

#respektinomidrott #sammalinje

Sonja Rodén

Projektkoordinator för På samma linje