Under projektet möjliggjordes möten för systerskap. Det var fokus på att ha en pilotgrupp där ett begränsat antal systerpar fick testa metoden. Metoden för systerskapet gjordes med inspiration från Tjejzonen i Sverige.

Om systerskap – konceptet

Vad innebär systerskapet? 

I en systerrelation stöttar en storasyster en och samma lillasyster regelbundet under överenskommen tid (6-12 månader) antingen via fysiska träffar eller över nätet.

– fysiska träffar 2 timmar/varannan vecka
– online 1 timme/vecka

En storasyster engagerar sig frivilligt som en lyssnande medmänniska, avger ett tystnadslöfte. En lillasyster är yngre och önskar ha någon att prata med. Systerskapet är avgiftsfritt för både storasystern och lillasystern.

Vem kan bli storasyster?

Ingen specifik basutbildning behövs, viljan att finnas till för en lillasyster är i fokus. Du kan bli en storasyster om du:

  • är kvinna över 25 år som vill lyssna, stötta och peppa
  • vill vara en positiv förebild för tjejer och unga kvinnor
  • har en vilja att själv utvecklas som person
  • kan avsätta cirka fem timmar i månaden åt ditt volontäruppdrag
  • har avlagt volontärutbildningen i Storasystermetoden som På samma linje arrangerar

Att vara storasyster är en möjlighet att vara ett värdefullt stöd för unga tjejer genom livets berg- och dalbana.

Vem kan bli lillasyster?

En lillasyster styr själv vad det pratas om i systerskapsrelationen – inget är för stort eller för litet. Det kan till exempel vara om du är orolig för något såsom familj, vänner, skola, sex, känner dig stressad eller bara vill dela dina funderingar med någon. Du kan bli en lillasyster om du:

  • identifierar dig som tjej 
  • är mellan 13-20 år 
  • önskar ha någon som lyssnar 

Vi har utbildade storasystrar som finns till för dig som lillasyster. Hör av dig till Sonja per mejl på [email protected] om du vill ha en storasyster.

Min storasyster får mig att må mycket bättre, trodde aldrig någon skulle ta mig på allvar och lyssna på vad jag vill säga